Anàlisi entre el preu de l’oferta i la demanda a Catalunya

La bretxa entre el preu d’oferta i la demanda d’habitatge a Catalunya és del 7%

  • L’ habitatge més buscat a Catalunya costaria al voltant de 217.500 euros, mentre que el pis model en oferta val 233.280 euros.
  • La diferència entre el preu desitjable i el preu d’oferta es situa en 15.780 euros.

Madrid, 26 de gener de 2010.- La distància entre el preu amb el qual marquen els venedors  catalans els habitatges anunciats a pisos.com i el preu de recerca pel qual els potencials compradors desitjarien adquirir-los  és de 15.780 euros, una de las diferències més petites de tot el conjunt nacional.

Segons l’últim informe sobre els habitatges més buscats a Espanya entre juliol i octubre, el ‘pis tipus’ que volen comprar els espanyols costa entre 135.000 i 150.000 euros i té 90 metres quadrats. Així, el preu mig de l’ interval en el que es mou la demanda és de 142.500 euros.

Per altra banda, segons l’informe mensual de preus de venda elaborat per pisos.com, l’habitatge a Espanya al desembre de 2009 va marcar un preu mig de 2.450 euros por metre quadrat. Si multipliquem aquesta dada pels 90 metres quadrats que busca el comprador, l’habitatge model en venda costaria  220.500 euros. Segons aquestes dades, la diferència entre el preu desitjable inicial  i el preu de la oferta és del 35%, al voltant de 78.000 euros.

Segons Miguel Ángel Alemany, director general del portal, el percentatge recollit  a la regió catalana marca la diferència davant d’altres regions on la distància entre oferta i demanda és molt més gran: “el sector immobiliari és realment heterogeni, el que fa que entre pisos dotats amb similars característiques, però situats en diferents regions, hi hagi diferències de preu molt àmplies”.

El cas de Barcelona és especialment vistós davant la mitjana llançada per la regió catalana. En aquesta  província trobem la diferència més gran de totes les províncies espanyoles entre el preu que els compradors estarien disposats a pagar i el preu de l’oferta, però a la inversa. Els barcelonins busquen un pis tipus  de 90 metres quadrats per un valor aproximat de 345.000 euros. Pel contrari, l’oferta es troba en 276.210 euros, el que suposa una diferència de 68.790 euros. En aquest sentit, la bretxa entre l’oferta i la demanda del preu de l’habitatge és del -25%. Així, qui busca habitatges a Barcelona ho fa en un rang diferent de preus als de l’oferta, donat que busca pisos de qualitat superior a la mitjana.

A Lleida se da un cas similar: els compradors busquen pisos model de 80 metres quadrats per un valor de 187.500 euros, mentre que la oferta es situa en 159.040 euros, 28.460 euros menys (-18%). Per la seva part, la diferència entre el preu que els tarragonins desitjarien pagar i el preu de l’oferta està bastant equilibrat. A Tarragona els compradors busquen habitatges de 60 metres quadrats per 142.500 euros i l’oferta està en 141.780 euros. Es tracta d’una diferència de 720 euros (-1%). Per finalitzar, a Girona, les diferències entre el preu de l’oferta i la demanda són també mínimes. Els compradors gironins pagarien 172.500 euros por un pis de 60 metres quadrats i l’oferta es troba en 172.200, 300 euros menys.

En el conjunt d’Espanya, la diferència entre el preu de l’oferta i la demanda es sitúa en el 35%, 28 punts per sobre de la mitjana catalana. L’ habitatge més buscat a Espanya comptaria amb 90 metres quadrats i tindria un valor del voltant  de 142.500 euros, mentre que el pis tipus ofert val 220.500 euros. Aquestes dades situarien la diferència entre el preu desitjable i el preu d’oferta en 78.000 euros.

“Durant la negociació ja s’assoleixen descomptes d’entre el 10% i el 15%, cosa que fa que les distàncies es vagin retallant”. Tanmateix, Alemany indica que els usuaris de pisos.com sempre avaluen en un primer moment els  pisos més barats, però “acaben contactant amb qui compleix amb més exactitud les expectatives de localització i qualitats , el que generalment eleva el preu inicial de recerca”.

L’anàlisi entre oferta i demanda serveix per veure l’esforç que fan els venedors (oferta) per rebaixar els preus i els potencials compradors (demanda) per estar disposats a pagar més por un habitatge.



Leave a Reply

Formatting: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>